ZMĚNIT MÍSTO

Severozápadní Brazílii sužují záplavy

28.02.2021

V posledních dnech zasáhly brazilský stát Akko u hranic s Peru ničivé záplavy, které zatopily nejméně deset měst. Nejvíce se rozvodnila řeka Acre protékající městem Rio Branco, které ve středu navštívil i brazilský prezident Jair Bolsonaro.

Vydatné deště v Brazílii rozpoutaly ničivé povodně a vysídlily nejméně 120 tisíc obyvatel žijících v blízkosti Amazonského pralesa. Mezi nejvíce zasažená města patří Sena Madureire. Právě zde museli záchranáři evakuovat čtyři tisíce obyvatel.

Podobná situace panuje i ve městě Rio Branco, kde hladina v řece Acre stoupla na rekordních 15 metrů a zaplavila celé město. Záchranné složky v severozápadní Brazílii nepřetržitě evakuují rodiny uvězněné v zatopených domech a zároveň všem poskytují čistou vodu a potraviny.

Situace v Brazílii je velmi vážná a záchranné práce jsou komplikovány i probíhající pandemií. Jen ve státě Akko se už nakazilo 56 tisíc obyvatel a v celé Brazílii denně umírá tisíc lidí. Dalším problémem je i výskyt horečky Dengue, kterou se nakazilo od počátku roku už 10 tisíc lidí.

Místní úřady varují, že jakmile opadne voda, dojde k masivnějšímu šíření horečky Dengue, kterou přenáší specifické druhy komárů rodu Aedes. Záplavy za několik dní poškodily kolem čtyř tisíc domů a vláda se rozhodla vyhlásit výjimečný stav.

Povodně od počátku roku sužovaly i sousední Peru v oblasti Madre de Dios. Vydatné deště zde vyvolaly i nebezpečné sesuvy půdy, při kterých bylo zraněno několik osob. Meteorologové bohužel předpovídají další deště i v následujících dnech, což by mohlo situaci ještě víc zdramatizovat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu