ZMĚNIT MÍSTO

Za minulý rok světově klesly emise CO2 o 5,8%

02.03.2021

V roce 2020 došlo ke globálnímu snížení emisí oxidu uhličitého o 5,8%. K poklesu došlo zejména z důvodu omezení ekonomické aktivity v důsledku probíhající pandemie Covid-19. Jedinou zemí, ve které emise CO2 vzrostly o necelé procento je Čína.

Trend snižování emisí oxidu uhličitého vydržel do září minulého roku. V závěru roku se začala ekonomická aktivita opět zvyšovat , což se projevilo i dvouprocentním meziročním nárůstem v prosinci.

Podle Mezinárodní agentury pro energii IEA jsou největšími producenty emisí tradičně Čína, USA, Indie a v Evropě je to Německo. Prudký nárůst emisí po znovunastartování ekonomik v zemích G20 je podle ředitele IEA varovným signálem toho, že přechod zemí k čisté energii je příliš pomalý. Země G20 jsou odpovědny za vyprodukování osmdesáti procent všech emisí.

Celosvětově za minulý rok klesla poptávka po primární energii o čtyři procenta. Stalo se tak v důsledku karanténních opatření a potažmo i omezení průmyslu a dopravy. Pokles emisí CO2 o 5,8% je ekvivalentní dvěma miliardám tun oxidu uhličitého uvolněného do atmosféry. Pro představu se jedná o množství, které ročně vyprodukuje celá Evropská unie.

Co se týče energetického sektoru, tak zde za minulý rok klesly emise o 3,3%. Zde se na poklesu projevil především nárůst výroby energie z obnovitelných zdrojů. Podíl obnovitelných zdrojů na výrobu elektřiny každým rokem stoupá a momentálně je už 29 procent. Za poslední tři roky se tento podíl zvýšil světově o dvě procenta. Za zmínku stojí i fakt, že markantně klesly emise oxidu uhličitého v loňském roce z dopravy a to o celých 14 procent.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu