ZMĚNIT MÍSTO

Nový Zéland zasáhlo zemětřesení o síle osmi stupňů

04.03.2021

Na severním ostrově Nového Zélandu udeřilo mohutné zemětřesení o síle osmi stupňů na Richterově stupnici . Krátce po otřesu bylo vydáno varování před vlnou tsunami a byly nařízeny evakuace obyvatel žijících na východním pobřeží .

Podle Amerického geologického průzkumu zemětřesení udeřilo nedaleko ostrovů Kermadec v hloubce necelých dvaceti kilometrů. Nejsilnějšímu otřesu předcházely dva slabší, kvůli kterým bylo varováním před vlnou tsunami vydáno o několik dnů dříve.

Všichni obyvatelé žijící nedaleko pobřeží byli vyzvání, aby opustili své domy a na nějakou dobu se odebrali do vyšších poloh a nebo do vnitrozemí. Existuje zde velké riziko vzniku vlny tsunami, která by mohla dosahovat výšky až třech metrů. Vlna tsunami může nejvíce ohrozit Šalamounovy ostrovy a Francouzskou Polynésii a Novou Kaledonii.

Celkově v krátké době v blízkosti Nového Zélandu udeřily tři zemětřesení. Před nejsilnějším otřesem udeřilo zemětřesení o síle 7,2 stupňů a o několik hodin později ho následoval další otřes v oblasti Pacifiku. Podle všeho žádné ze zemětřesení nezpůsobilo vážnější škody na majetku ani na zdraví.

Hrozba před vlnou tsunami bude trvat ještě několik hodin. V této chvíli probíhá evakuace města Gisborne, které je domovem 35 tisíc obyvatel a nachází se nejblíže epicentru. Dále byli vyzváni k evakuaci i lidé žijící v oblasti mysu Runaway až po záliv Tolaga.

Obyvatelé Nového Zélandu mají ještě stále na paměti zemětřesní z roku 2011, které dosahovalo síly 6,3 stupně a srovnalo se zemí město Christchurch. Při zemětřesení tehdy zahynulo 180 obyvatel a způsobilo ohromné škody.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu