ZMĚNIT MÍSTO

Na Islandu se probouzí sopka Keilir

06.03.2021

Za jediný týden zaznamenali seismologové na Islandu neuvěřitelných 18 tisíc otřesů, z nichž některé byly citelné i v hlavním městě Reykjavíku. Seismická aktivita zde vyvrcholila po roce pravidelných otřesů a probudila k života 800 let spící sopku Keilir.

Největší seismická aktivita byla za poslední týden na jihozápadní části ostrova. Existovaly obavy, že bude díky tomu probuzena k životu sopka Keilir, což se brzy naplnilo. Největší hrozbou jsou sopky ležící na poloostrově Reyjkanes. V místním lávovém poli kromě sopky Keilir leží ještě další čtyři vulkány.

Na poloostrově Reyjkanes se nachází i mezinárodní letiště Keflavik a turisticky vyhledávaná destinace Modrá laguna.V současné době žádná ze sopek na Islandu nevytváří bezprostřední nebezpečí pro místní obyvatele. Vysoká sopečná aktivita pravděpodobně vyvolá jen menší sopečné erupce následované výtokem lávy.

Pokud dojde k silnější erupci jednoho z vulkánů, mohla by být ohrožena silnice spojující Reykjavík s letištěm Keflavik. Největší seismická aktivita začala letos 24. února a v této době byla i zaznamenána řada třesoucích se pulzů a slabých vibrací, které většinou prozrazují rostoucí magma hluboko pod zemí.

Na Islandu se nachází 30 vulkanických systémů řízených středoatlantickým hřebenem. V tomto místě se odděluje severoamerická tektonická deska od euroasijské desky. Díky tomu je každým rokem na Islandu zaznamenáno tisíce otřesů o síle třech až pěti stupňů.

Od erupce sopky Eyjafjallajokull už uplynulo deset let, ale místní obyvatelé si do teď pamatují ohromná oblaka kouře, která tehdy paralyzovala leteckou dopravu na několik dní.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.