ZMĚNIT MÍSTO

Škody po zimních bouřích v USA se vyšplhaly na 150 miliard dolarů

09.03.2021

Brzy budou vyčísleny škody po zimních bouřích, které v únoru zasáhly USA a zapříčinily rozsáhlé výpadky elektřiny. Rekordní mrazy sužovaly ohromné území a je evidováno statisíce pojistných událostí. Nejvíce zasaženým státem je Texas, který už eviduje škody ve výši 130 miliard dolarů.

Měsíc únor se stal v USA jedním z nejchladnějších v novodobých dějinách. Rekordně tuhé mrazy zasáhly osm států a zahynulo při nich 58 obyvatel. Celkové ekonomické škody v důsledku zimních bouří už překračují 150 miliard dolarů.

Meteorologové podotýkají, že letošní únor byl nejchladnějším a nejbouřlivějším za poslední desetiletí. Nejhůře ze všech států je na tom Texas, došlo zde i k popraskání potrubí u stovek domácností a zřítily se i mnohé střechy pod váhou sněhu.

Celkově při zimních bouří zahynulo 58 obyvatel a mezi hlavní příčiny úmrtí patřilo umrznutí a otrava oxidem uhelnatým. Teploty zde několik dní padaly až 28 stupňů Celsia pod bod mrazu a byly překonány 30 let staré rekordy.

Texas je poměrně často zasažen i ničivými hurikány a extrémnímu počasí odolává pravidelně. Místní obyvatelé mají stále na paměti hurikán Harvey, který v roce 2017 způsobil škody ve výši 190 miliard dolarů. Další ničivý hurikán Hanna zasáhl Texas už o tři roky později.

Extrémně nízké teploty v Texasu letos zároveň zničily nejméně 20 procent citrusových plodin. Texas je třetím největším producentem citrusů v USA a pěstování citrusů a zeleniny patří mezi nejdůležitější hospodářská odvětví státu.

Meteorologové varují, že se v důsledku globálního oteplování stanou zimní bouře i hurikány stále častějšími i v budoucnosti.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu