ZMĚNIT MÍSTO

Havaj ohrožují bleskové povodně

10.03.2021

Podle meteorologické služby v Honolulu způsobily vydatné deště na Havaji přetečení přehrady Kaupakalua. Z důvodu obav před bleskovými povodněmi bylo následně evakuováno několik tisíc obyvatel.

Stát Havaj je od počátku týdne vystaven přívalovým dešťům, které v úterý rozvodnily několik řek. Na mnoha místech hrozí sesuvy půdy a velké množství obyvatel opustilo své domovy. V úterý večer už voda přetékala přes hráz přehrady Kaupakalua.

Půda na Havaji byla zcela nasycená už od začátku tohoto týdne a podle předpovědi další srážky spadnou ke konci týdne. Největšímu náporu vody je momentálně vystavena přehrada Kaupakalua, která se nachází na ostrově Maui a hrozí její selhání.

Podle úředníků na Maui zatím přehrada neutrpěla strukturální poškození , ale i přesto bylo velké množství obyvatel evakuováno. V přehradě Kaupakalua se momentálně nachází 260 milionů litrů vody. Zbývajícím obyvatelům žijícím v blízkosti říčních toků a přehrady bylo doporučeno, aby se dočasně odebrali do vyšších poloh.

Divoká voda poškodila několik mostů včetně desítky domů. Záchranáři a hasiči museli několik obyvatel vyprostit ze zatopených domů . Podle starosty okres Maui utrpěl největší škody a zasáhly ho bezprecedentní záplavy.

Škody zatím nebyly vyčísleny, ale od středy probíhá znovuotevření některých silnic. Záplavy po celou dobu provází i občasné výpadky elektřiny, které byly hlášeny u více než tisícovky domácností. Pro další dny meteorologická služba vydala i varování před sesuvy půdy.

V minulosti už na Havaji k protržení přehrady v důsledku záplav došlo roku 2006. Tehdy se protrhla přehrada Ka Loko na ostrově Kauai a zahynulo sedm osob. Letošní vydatné deště na Havaji jsou největší za posledních 25 let.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu