ZMĚNIT MÍSTO

Prach z písečných bouří v Mongolsku zahalil Peking

16.03.2021

Začátkem týdne došlo v Pekingu k výraznému znečištění ovzduší v důsledku písečných bouří, které momentálně zuří ve vnitřním Mongolsku. Silný vítr přináší do hlavního městě Číny prachové částice písku, které zabarvily oblohu do žluta.

Písečné bouře zuřící v Mongolsku způsobily rekordní znečištění v oblasti Pekingu. Vítr přináší částice písku od počátku týdne i ze severozápadní Číny. Z hlášení Čínské meteorologické zprávy je patrné, že došlo k rozšíření písečných bouří i do provincií Gansu, Shanxi a Hebei.

Všichni obyvatelé Pekingu byli vyzváni, aby nosili brýle a masky, protože je v ovzduší enormní množství prachových částic, které vytváří hustý žlutý smog. V úterý už pokrývala vrstva písku všechny budovy i vyhlášené Zakázané město.

Čínská vláda zároveň na několik dní zakázala ve všech školách venkovní aktivity a vyzvala občany s respiračními problémy, aby zůstali doma. Nejhorší kvalita ovzduší byla zaznamenána v pondělí a dosáhla maximální úrovně. Zároveň došlo k výraznému snížení viditelnosti na necelých 800 metrů.

Rovněž bylo zaznamenáno i rekordní množství částic PM 2,5. V ovzduší bylo naměřeno 300 mikrogramů na metr krychlový, což je desetinásobek oproti standardní situaci v Číně. Tyto částice jsou velmi nebezpečné, protože pronikají do plic. Naproti byla naměřena i vysoká koncentrace částic PM10. V několika částech Pekingu se hodnoty pohybovaly kolem osmi tisíc mikrogramů na metr krychlový.

Do Pekingu se písek dostává pravidelně v březnu a dubnu z nedaleké pouště Gobi, která je jednou z největších a nejstarších na světě a rozprostírá se v Mongolsku a severní Číně.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu