ZMĚNIT MÍSTO

Tornádo v Alabamě zničilo desítky domů

18.03.2021

Hlubokým jihem USA se před několika hodinami prohnalo ničivé tornádo, které po sobě zanechalo rozsáhlé škody a výpadky elektřiny. Silné bouře se prohnaly státy Alabama, Jižní Karolina a Mississippi a bylo při nich zraněno několik osob.

Po několika bouřích, které se prohnaly jihem USA se k nim přidalo i tornádo, které ničilo vše co mu stálo v cestě. Největší škody jsou hlášeny na budovách a infrastruktuře ve státě Alabama. Mezi nejhůře zasažené okresy patří Clarke, Cherokee a Choctaw.

Tornádo v několika oblastech poničilo i elektrické vedení, díky čemuž se přes 40 tisíc obyvatel ocitlo bez proudu. Rozsáhlé výpadky elektřiny byly hlášeny napříč státy Louisiana, Alabama a Mississippi.

Později se ukázalo, že tornád bylo hlášeno hned několik, ale skutečný počet bude znám až poté, co budou prověřeny škody Národní meteorologickou službou. Zatím vše nasvědčuje tomu, že se jihem USA prohnalo tornádo o síle EF2 a několik slabších o síle EF1.

Materiální škody po tornádech na jihu USA budou vysoké, ale na štěstí při nich nikdo nepřišel o život. Ve všech výše zmíněných státech bouře poškodily stovky domů. Některé z nich budou muset být strženy, protože po pádu vzrostlých stromů utrpěly vážné škody.

Tornádo strhlo i desítky střech v Alabamě a stovky popadaných stromů blokuje pozemní komunikace. Guvernér Alabamy ve čtvrtek vyhlásil stav nouze pro 67 krajů a dočasně uzavřel i školy a úřady. Podobná situace panuje i v Jižní Karolíně, kde se stovky vyděšených obyvatel rozhodlo opustit své domy a přečkat bouře v útulcích.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu