ZMĚNIT MÍSTO

Japonsko zasáhlo zemětřesení o síle sedmi stupňů

20.03.2021

V sobotu udeřilo v severním Japonsku mohutné zemětřesení, které podle USGS dosahovalo síly sedmi stupňů na Richterově stupnici. Epicentrum se nacházelo nedaleko jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 postihlo podobně silné zemětřesení.

Krátce po zemětřesení, které udeřilo na moři ve vzdálenosti třiceti kilometrů severovýchodně od prefektury Mijagi bylo vydáno varování před vlnou Tsunami. Krátce potom bylo varování zrušeno a prozatím nejsou známy vážnější škody na majetku.

Původně mělo být evakuováno,tisíce obyvatel z pobřežních oblastí, ale ukázalo se, že zemětřesení v hloubce 50 kilometrů napáchalo jen minimální škody. Následně byla vydaná zpráva od japonského úřadu pro jadernou energetiku, ze které vyplývá, že v důsledku otřesů nebyly zaznamenány žádné abnormality na elektrárně Fukušima Daiichi.

Zemětřesení bylo vzdálené takřka 500 kilometrů od Tokia, ale i tak zde byly otřesy patrné. Zajímavé je, že jen o 70 kilometrů na východ před deseti lety udeřilo jedno z nejničivějších zemětřesení v novodobé historii Japonska. Tehdy zemětřesení vyvolalo vlnu tsunami, která následně zničila několik měst a zabila tisíce obyvatel. Zároveň byla vážně poškozena jaderná elektrárna Fukušima Daiichi, která se stala největší jadernou havárií od roku 1986, kdy došlo k havárii v Černobylu.

Nedávno si celé Japonsko tuto katastrofu připomnělo, protože jedenáctého března tomu bylo přesně deset let. Momentálně se vedou spekulace o tom, že by sobotní zemětřesení mohlo být následkem otřesů z roku 2011. O tuto teorii se opírá i japonská meteorologická agentura o čemž informovala mluvčí Noriko Kamaya.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu