ZMĚNIT MÍSTO

Sydney čelí největším záplavám od šedesátých let

22.03.2021

Sydney momentálně ohrožují rozsáhlé záplavy, protože po třech dnech nepolevujících dešťů se rozvodnily všechny řeky ve státě Nový Jižní Wales. Momentálně se připravují další evakuace tisíců obyvatel ze západního předměstí Sydney. Australské úřady podotýkají, že se jedná o nejhorší záplavy za posledních 60 let.

Vydatné přívalové deště ve státě Nový Jižní Wales způsobily rozvodnění mnoha řek a došlo zde i k přetečení přehrady Warragamba, která je rezervoárem pitné vody pro většinu Sydney. Od soboty v oblasti přehrady probíhaly evakuace tisíců obyvatel a byly zde zavřeny i místní školy.

Podle meteorologů zde za posledních 72 hodin spadlo v Novém Jižním Walesu enormní množství srážek, což vedlo k rozpoutání historických povodní, které zdaleka nekončí. Počasí se nelepší a očekává se, že další deště budou Sydney sužovat až do poloviny tohoto týdne. Vůbec nejvíce srážek spadlo v Sydney během neděle a bylo to 111 milimetrů. Největší srážkový úhrn byl zaznamenán na severním pobřeží. Za uplynulých 6 dní zde napršelo 900 milimetrů srážek.

Je jisté, že záplavy způsobily ohromné škody na majetku, protože bylo zaplaveno tisíce domů včetně mnoha mostů, silnic, farem a podniků. Divoká voda smetla stovky automobilů a zabila i velké množství hospodářských zvířat.

Záplavy nejvíce zasáhly severní část Nového Jižního Walesu a kromě Sydney je vážná situace i ve městě Windsor. Místní úřady vyzvaly více než 18 tisíc obyvatel, aby opustili své domovy a zároveň bylo evakuováno kolem dvou tisíc lidí z nízko položených oblastí. Uzavřeno bylo už přes 200 škol, ale na štěstí zatím nikdo nepřišel o život.

Největší hrozbou jsou dvě rozvodněné řeky, které obklopují metropolitní oblast Sydney. Odhaduje se, že je vystaveno nebezpečí kolem padesáti tisíc osob. Výstraha před záplavami momentálně platí i ve státě Queensland.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu