ZMĚNIT MÍSTO

Suezský průplav zablokovala ohromná kontejnerová loď

24.03.2021

V úterý najela na mělčinu v Suezském průplavu 400 metrů dlouhá kontejnerová loď, která v důsledku písečné bouře ztratila kontrolu nad lodí. Loď zablokovala dopravu na jedné z nejrušnějších vodních cest na světě a s jejím vyproštěním pomáhá 8 remorkérů.

Velké množství písečných bouří v Egyptě způsobilo výrazné snížení viditelnosti v oblasti Suezského průplavu. Jedna z kontejnerových lodí plujících z Číny do Rotterdamu najela v úterý ráno na mělčinu a díky své délce zcela zablokovala průplav.

Loď Ever Given je dlouhá 400 metrů a na šířku měří obdivuhodných 59 metrů. Provozní společnost plavidla potvrdila, že momentální hmotnost lodi je 224 tisíc tun a nebude lehké ji dostat na vodu, protože se zaklínila o mělčinu.

Kontejnerová loď ztratila kontrolu poté, co selhala navigace a viditelnost byla takřka nulová. Na lodi rovněž došlo k výpadku proudu. Doprava v celém kanálu je paralyzovaná a na obou koncích čekají ruské, americké, saudské a ománské tankery plné ropy.

Suezský průplav je mimořádně důležitou obchodní tepnou, protože zde každým rokem propluje jedna třetina kontejnerových lodí na světě a výrazně zkrátí trasu mezi Asii a Evropou. Jen za minulý rok kanálem proplulo 19 tisíc lodí, které přepravily náklad o hmotnosti 1,2 miliardy tun.

V kanále uvízly i čtyři kontejnerové lodě dánské společnosti Maersk, která je světovým lídrem v oblasti kontejnerové dopravy. Další tři lodě musely zůstat před vstupem do průplavu, do doby než bude doprava obnovena. Celkově bylo během úterý a středy zablokováno 210 plavidel, ale očekává se, že doprava bude brzy obnovena.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu