ZMĚNIT MÍSTO

Alabamou se prohnalo několik tornád

26.03.2021

Státem Alabama se ve čtvrtek prohnala silná tornáda, která zabila nejméně 5 osob. Tornáda byla součástí mohutných bouří, které se zde vytvořily a následně zasáhly i Georgii. Tornáda napáchaly ohromné škody a zcela zničily stovky domů a podniků v pásů dlouhém 160 kilometrů.

Alabamské úřady uvedly, že jedno z tornád ve čtvrtek putovalo napříč Alabamou v cestě dlouhé 160 kilometrů. Četné bouře zuřily i ve státě Georgie, Mississippi a na severu Kentucky a Tennessee. Meteorologové varují i před bleskovými povodněmi v důsledku přívalových dešťů, které bouře přináší.

Mezi nejvíce zasažené oblasti patří okres Calhoun v Alabamě. Právě zde si tornádo vybralo své první oběti na životech. Tornádo se zde prohnalo převážně venkovskými a řídce osídlenými oblastmi. Další oběti na životech jsou hlášeny ve státě Mississippi.

Tornádo zasáhlo i oblast Shelby County nedaleko města Birmingham a poškodilo zde řadu domů. Silné větry strhly stovky střech a vzrostlých stromů, které blokují silnice. Zároveň zde jsou evidovány i rozsáhlé výpadky elektřiny.

Tornádo zaskočilo nepřipravené i občany města Pelham. Několik obyvatel se ukrylo v suterénu svých domů, zatím co tornádo jim strhlo střechu. Další tornádo bylo zaznamenáno ve městě Centreville, které se nachází v blízkosti Tuscaloosy. Popadané stromy zde uvěznily několik obyvatel v jejich domech. Hasiči zde pomalu odklízí trosky, popadané stromy a převrácené automobily. Tornádo ve městě vážně poškodilo i místní letiště Centreville.

Podle meteorologů Alabamu během čtvrtka zasáhlo až 8 tornád. Z důvodu špatného počasí musela odložit návštěvu Birminghamu a Jasperu i první dáma USA Jill Biden.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.