ZMĚNIT MÍSTO

Na celém území Nepálu zuří stovky požárů

31.03.2021

Nepál zažívá jednu z nejhorších sezón požárů za posledních 5 let. Po Nepálu zuří stovky lesních požárů, které výrazně snížily kvalitu ovzduší ve všech městech. Podle nejnovějších informací už zuří požáry v 73 okresech.

Nepál se momentálně nachází v období sucha, které začalo na podzim a bude trvat až do léta. Požáry nejvíce sužují Nepál na jaře. Od poloviny listopadu minulého roku do března zuřilo v Nepálu přes 2000 lesních požárů. Momentálně je zaznamenáno celkem 524 aktivních požárů, které nepálská města zahalila kouřem a prachem.

Kouř a popel z rozsáhlých lesních požárů už zasáhl i hlavní město Káthmándú. Ve městě je snížená viditelnost a kvalita ovzduší je v důsledku kouře na velmi nízké úrovni. Jeden z největších požárů zuří v údolí nedaleko Káthmándú a ze satelitních snímků je patrné, že celou oblast pohltil kouř.

Káthmándú má už od úterý index kvality ovzduší 225, což značí velký výskyt znečišťujících látek v ovzduší. Ve vzduchu se nachází různé znečišťující látky včetně škodlivých částic PM 2,5, které jsou schopny díky mikroskopické velikosti pronikat do plic a dalších orgánů.

Koncentrace těchto nebezpečných částic v Káthmándú dosáhla v polovině týdne hodnoty 363 mikrogramů na metr krychlový. Nepálské úřady se z tohoto důvodu rozhodly minimálně do pátku uzavřít všechny školy a vyzvaly všechny občany, aby zůstali doma.

Celou situaci v Nepálu komplikuje i mimořádně suché počasí. Za měsíc březen zde spadlo jen 6 milimetrů srážek oproti dlouhodobému průměrů 34 milimetrů. Díky nedostatku srážek se bude kouřová mlha nad Nepálem držet ještě několik dní. První srážky by mohly spadnou v závěru tohoto týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.