ZMĚNIT MÍSTO

Ostrov Flores v Indonésii pustoší sesuvy půdy a záplavy

04.04.2021

V neděli zasáhly ostrov Flores smrtící sesuvy půdy, které zabily přes 40 obyvatel a pohřbily mnoho domů. Sesuvy půdy byly vyvolány nepolevujícími lijáky v jihovýchodní Asii. Ostrov Flores je součástí souostroví Malé Sundy a spadá pod nejvýchodnější provincii Indonésie.

Bleskové povodně a sesuvy půdy překvapily nepřipravené obyvatele několika vesnic na ostrově Flores v Indonésii. Od nedělního rána povodně zaplavily stovky domů a bylo zničeno i několik mostů a silnic v důsledku sesuvů půdy.

Vesnice na ostrově Flores pokrývají nánosy bahna a záchranáři se ze všech sil snaží evakuovat obyvatele ze zaplavených domů. Jen za neděli přišlo o život 44 obyvatel a další desítky se pohřešují. Počet obětí na životech ještě poroste, protože se záchranáři zatím nedostali do nejhůře zasažené oblasti na východě ostrova.

Meteorologové varují, že nepříznivé počasí bude panovat i v dalších dnech. V celé oblasti je i rozbouřené moře a mohutné vlny znesnadňují záchranářům práci. Agentura pro kontrolu katastrof uvedla, že díky lijákům došlo i k přetečení několika přehrad. Ty se během devíti hodin zcela naplnily a následně bylo zaplaveno více než 10 tisíc obydlí.

Momentálně hrozí Indonésii ještě tropický cyklón, který se momentálně nachází nedaleko úžiny Savu mezi provincií Nusa Tengarra a Východním Timorem. Cyklón by mohl do Indonésie přinést silné nárazové větry a další vydatné srážky už začátkem příštího týdne.

V letošním roce už zahynulo při sesuvech půdy v Indonésii 40 obyvatel. Došlo k tomu v lednu a povodně tehdy zasáhly město Sumedang na Jávě.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

TOPlist Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.