ZMĚNIT MÍSTO

Úbytek světových lesů v roce 2020 vzrostl o 7%

06.04.2021

V minulém roce došlo v důsledku požárů, měnícího se klimatu a odlesňování k rekordní ztrátě světových lesů. Podle Univerzity Maryland, která čerpala data z platformy Global Forest Watch spadající pod Institute World Resources vzrostla ztráta lesů o 7 procent. Celkově zmizelo dva a půl milionu kilometrů čtverečních lesů z čehož skoro polovinu zahrnují deštné pralesy.

Největší úbytek lesa byl každoročně zaznamenám na území Amazonského pralesa, kde probíhá nepřetržité odlesňování. Velké deštné pralesy zasahuje i stále více ohromných požárů, které vypalují i pralesy Jihovýchodní Asie a Konga. Právě deštné pralesy hrají nedílnou roli v ukládání uhlíku.

V Amazonském pralese se i navzdory mnoha opatřením urychlila ztráta primárního vlhkého lesa o 15 procent. Za zmínku stojí, že k obrovskému úbytku lesa došlo i v největším mokřadu na světě Pentanal. Díky mnoha požárům v minulém roce zde zmizelo šestnáctkrát více stromů než v roce 2019.

Ke zhoršení situace došlo dále na území primárních lesů Kolumbie, Bolívie, Peru a Nikaraguy. Na Africkém kontinentě byl největší úbytek lesa zaznamenán v Konžském deštném pralese. Za jediný rok zde zmizelo takřka 5 tisíc kilometrů čtverečních lesa. Zde dochází k úbytku lesa zejména z důvodu zemědělství a těžby dřeva sloužícího k výrobě dřevěného uhlí.

Ohromné množství lesního porostu bylo ztraceno i z důvodu rozsáhlých požárů na území Ruska, Austrálie a USA. K úbytku lesů, ale dochází i ve střední Evropě, kde ničí porost Kůrovec, kterému vyhovuje horké a suché počasí. Kůrovec ničí nejvíce lesy v Německu, ale v posledních letech i v České republice. Jediným místem kde naopak došlo už pátým rokem ke zpomalení ztráty lesů, je Indonésie. Situace se zde začala zlepšovat od roku 2015, kdy se vláda rozhodla zakázat kácení primárních lesů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.