ZMĚNIT MÍSTO

Indonésii zasáhlo zemětřesení o síle šesti stupňů

11.04.2021

Ostrov Jáva v Indonésii zasáhlo v sobotu mohutné zemětřesení, které poškodilo nejméně tři stovky domů. Bohužel při zemětřesení zahynulo 8 obyvatel a další byli zraněni. Varování před vlnou tsunami nakonec nebylo vydáno.

Ze zpráv amerického geologického průzkumu je patrné, že v sobotu krátce po čtrnácté hodině místního času udeřilo zemětřesení o síle šesti stupňů v provincii Východní Jáva. Epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce 82 kilometrů.

Místní úřady vydaly varování, aby se všichni občané vyhýbali nestabilním svahům, protože zde hrozí sesuvy půdy. Největší hrozbou jsou padající kameny, které už zabily nejméně jednoho člověka. Další oběti byly nalezeny po prozkoumání trosek zřícených domů.

Silný otřes poškodil kromě domů i řadu administrativních budov včetně škol a kostelů. Zemětřesení bylo citelné i na Bali a mnoho obyvatel zde ze strachu vyběhlo ze svých domů. Brzy se ukázalo, že výrazné škody utrpěla i jedna z nemocnic v Blitaru, který leží nedaleko města Malang.

Mluvčí Národní agentury pro zmírňování katastrof Raditya Jati uvedl, že potrvá ještě několik dní, než budou škody po sobotním zemětřesení plně vyčísleny. Zatím je jisté, že kromě osmi obětí bylo do nemocnice převezeno dalších 10 obyvatel s lehčími zraněními.

Vzhledem k tomu, že se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce 82 kilometrů, nebylo podle vedoucího indonéského střediska pro zemětřesení vydáno varování před vlnou tsunami. Jedná se už o druhé zemětřesení, které v letošním roce zasáhlo Indonésii. První udeřilo v lednu a zasáhlo Západní Sulawesi. Zemětřesení mělo sílu 6,2 stupně a zahynulo při něm více než 100 obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu