ZMĚNIT MÍSTO

Sopka na ostrově Svatý Vincent opět vybuchla

12.04.2021

Sopka La Soufrière na ostrově Svatý Vincent v Karibiku znovu chrlí do ovzduší velké množství popela. Nejvíce popela se uvolnilo do ovzduší během pátku a soboty po četných erupcích. Brzy vydala vláda Barbadosu varování, že sopečný popel pravděpodobně sníží kvalitu ovzduší a viditelnost v následujících dnech.

Během soboty se několik tisíc obyvatel ostrova přemístilo do útulků a nebo opustilo ostrov na několika lodích. Velmi aktivní sopka brzy do ovzduší uvolnila tolik popela, že pokryl celý ostrov včetně hlavního města. Ve vzduchu je silně cítit zápach síry a všem obyvatelům bylo doporučeno nosit masky a chránit si oči.

Momentálně se sopka stále nachází ve výbušné fázi, která pravděpodobně potrvá několik týdnů. Na celém ostrově, který je domovem 110 tisíc obyvatel, jsou hlášeny výpadky elektřiny. Podle premiéra jsou momentálně přerušeny i dodávky pitné vody a doprava na ostrově je zcela paralyzovaná.

Pro obyvatele je k dispozici osm desítek provizorních útulků, do kterých se už přemístilo kolem dvaceti tisíc obyvatel. Situace na ostrově je vážná a případnou pomoc nabízí i okolní země včetně Barbadosu.

V důsledku velkého množství sopečného popela jsou už hlášeny i velké škody na zemědělství a zahynulo už i stovky zvířat. Podle všech dosavadních informací sahala oblaka popela do výšky sedmi kilometrů.

Sopka La Soufrière byla v minulosti mimořádně aktivní a při největší erupci v roce 1902 zahynulo 1600 obyvatel. Od té doby sopka vybuchla ještě v roce 1979 a pak až minulý rok, kdy se z kráteru uvolnila i láva. Mnoho věcí nasvědčuje tomu, že sopečné erupce a následné uvolnění prachu, jsou předzvěstí dalšího velkého výbuchu, při kterém by se mohlo z kráteru uvolnit nahromaděné magma.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

TOPlist Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.