ZMĚNIT MÍSTO

Vlečné sítě představují velkou hrozbu pro ekosystém

14.04.2021

Nedávno publikované studie v magazínu Nature odhalily, že rybářské vlečné sítě mají negativní dopady na mořský ekosystém a zároveň i uvolňují ohromné množství oxidu uhličitého do ovzduší díky rozvíření sedimentu na mořském dně.

Ze studie je patrné, že množství oxidu uhličitého, které každým rokem vlečné sítě uvolní, jsou ekvivalentní ročním emisím Německa nebo letecké dopravy. Na dramatickou situaci ohledně vlečných sítí už dlouho upozorňují vědci i ekologové a doporučují zrušit dotace na rybolov a místo toho se věnovat ochraně mořského ekosystému.

Vlečné sítě jsou v současné době u masového rybolovu velmi oblíbené a efektivní, ale pro mořský ekosystém jsou vážnou hrozbou, protože ničí vše co je na dně. Díky narušení struktury sedimentů na dně dochází k masivnímu uvolňování oxidu uhličitého. Ročně se tímto způsobem do ovzduší uvolní více než jedna gigatuna CO2, což rozhodně není zanedbatelné množství. Mezi země, které ročně vlečnými sítěmi uvolní do ovzduší nejvíce CO2 patří Čína, Itálie, Dánsko, Francie, Velká Británie, Norsko, Nizozemsko a Rusko.

Vědecké studie poukazují i na to, že díky uvolňování uhlíku dochází i k okyselování oceánů. Právě na dně oceánů se nachází největší množství uloženého uhlíku na světě. Pokud chceme, aby byl život v oceánech zachován, bude nutné většinu oblastí chránit a výrazně omezit rybolov pomoci vlečných sítí.

Studie předkládá i plán, jak tuto situaci v dohledné době zlepšit. Nejdůležitější bude vytvoření více chráněných zón, kde bude zakázaný rybolov. Momentálně je chráněno pouhých sedm procent celkové plochy oceánů. V ideálním případě by bylo, aby se do roku 2030 chránila třetina oceánů, díky čemuž by byla zajištěna biodiverzita i klimatická stabilita.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

TOPlist Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.