ZMĚNIT MÍSTO

Supertajfun Surigae ohrožuje Filipíny

18.04.2021

Během víkendu se nezadržitelně blížil k Filipínám první supertajfun letošní hurikánové sezóny v západním Pacifiku. V neděli tajfun Surigae nadále posiloval a momentálně ho už doprovází větry vanoucí rychlostí překračující 300 kilometrů za hodinu.

Tajfun Surigae je svou silou ekvivalentní hurikánu páté kategorie a stal se nejsilnějším zaznamenaným tajfunem v dubnu. Druhým nejsilnějším dubnovým tajfunem v historii, je podle historických záznamů tajfun Maysak, který řádil v roce 2015.

V neděli večer by se měl tajfun nacházet necelých 300 kilometrů od regionu Catanduanes na Filipínách. Krátce na to bylo vydáno varování před silným nárazovým větrem, který zasáhne východní část Filipín v následujících hodinách.

Podle meteorologů Filipíny v následujících hodinách zasáhnou větry vanoucí rychlostí až 120 kilometrů v hodině. V oblastech Luzon, Visayasu, Severní Samaru a Mindana jsou hlášeny i vydatné srážky, které by mohly vyvolat lokální záplavy a sesuvy půdy.

Pokud tajfun Surigae nezmění svou cestu, měl by Filipíny minout a přiblíží se nejblíže 150 kilometrů od ostrovů. Ty nejsilnější větry by měly řádit především nad mořem a to stejné se týká i dešťových srážek. Podle meteorologů jsou v následujících dnech na Filipínách hlášeny maximální denní srážkové úhrny kolem 100 - 200 milimetrů.

Tajfun Surigae bude ve své trase pokračovat i příští týden a pravděpodobně zůstane na otevřeném moři. Momentálně se pomalu přesouvá na severozápad, ale některé modely naznačují, že by se mohl v polovině týdne přiblížit do pobřežní části Filipín.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu