ZMĚNIT MÍSTO

Jarní příprava a údržba benzinové sekačky na trávu

07.04.2024

Jarní příprava na sečení zahrady vyžaduje také pravidelnou údržbu, u bubnových sekaček s vlastním pojezdem je to výměna benzínu a oleje. 5 kroků údržby, které se provádí na jaře u benzinové sekačky na trávu.

Jak často vyměňujeme olej a benzín u sekačky?
Nové druhy benzínu obsahují stále nové příměsy, které způsobují zvodnaťení již po první měsíci v nádrži, takže po zimní přestávce (nebo před ní) je rozhodně potřeba zbylý benzín odsát. Motorový olej se u sekaček vyměňuje podle nájezdu udávaného nejčastěji v motohodinách, zde záleží na četnosti sečení trávy. Motorový olej tak u sekačky sice není nezbytně nutné vyměňovat každý rok, je to ale vhodnější.

Co je k tomu potřeba?
Odsávačka motorového oleje, nádoba na nebezpečný odpad (vyjetý olej a benzín), smetáček, malý kanystr s benzínem (Natural) a 4-taktní motorový olej na doplnění.


5 kroků údržby benzinové sekačky na trávu

1. Výměna oleje a benzínu u sekačky
Olej se vyměňuje po otevření olejového zásobníku za pomocí odsávačky, kterou koupíte v zahrádkářských potřebách. Přes hadičku se pumpuje olej do nádobky, kdy vypumpování cca 350ml oleje zabere zhruba 10-15 minut. Vypumpování zbylého benzínu z nádrže je již podstatně rychlejší a zabere pouze krátký čas.
Použitý olej a benzín přelejeme z odsávačky do nádoby umožňující přenesení na místo sběru nebo likvidace nebezpečného odpadu. K tomuto je vhodnou nádobou např. plastový kanystr na vodu do ostřikovače u auta.

2. Vyčištění bubnu a kontrola žacího lištu
Po vypuštění oleje a benzínu je možné sekačku nahnout na jednu stranu (zpravidla vzuchovým filtrem nahoru) a vyčistit prostor bubnu od zanesené trávy. Je možné zlehka zkontrolovat uchycení žacího břitu, ale žádné zvláštní dotahování se v tomto případě neprovádí.

3. Vyčištění suché trávy v prostoru okolo motoru
Po sezóně sečení trávníku bude v okolí motoru na jaře zaschlá tráva, kterou je potřeba vyčistit především v prostoru nekrytých částí motoru. Uschlá tráva se může na jaře při delším zahřátí motoru vznítit.

4. Vyčištění vzduchového filtru
Je vhodné zkontrolovat a vyčistit vzduchové filtry, uložené obvykle v zacvakávacím boxu na boku sekačky. Samotné sečení trávy obvykle vzuchové filtry tolik neznečistí, ale potřeba důkladného vyčištění je zvláště v případě použití nebo uložení sekačky v prašném prostředí.

5. Svíčka zapalování
Pokud sekačka po doplnění benzínu a oleje přesto nestartuje, zkontrolujeme uchycení svíčky a odstraníme případné nečistoty v prostoru tvorby jiskry (svíčku je potřeba vymontovat).

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu