ZMĚNIT MÍSTO

Kapské Město zasáhly požáry

20.04.2021

Na stolové hoře poblíž kapského Města zuří několik požárů, které už zničily několik domů včetně univerzitní knihovny. Z města už bylo evakuováno několik tisíc obyvatel včetně všech studentů z Univerzity.

Požáry poblíž Kapského Města už sužují místní obyvatele několik dní a hasičům se je prozatím nedaří zkrotit. Hasící práce nejvíce komplikuje silný nárazový vítr, díky kterému se plameny nekontrolovatelně rozšiřují.

Požáry nejvíce ohrožují dvě předměstí Kapského Města už od pondělí. Většina obyvatel opustila své domy, protože plameny ze stolové hory se rychle přibližovaly k městu. Největší z požárů už hoří od neděle a zasáhl Národní park Table Mountain. Brzy se ukázalo, že oheň sežehl jednu z restaurací v parku a taky nejstarší větrný mlýn v Jižní Africe. Požární inspektoři zjistili, že požár v národním parku byl založen jedním z bezdomovců.

Výrazné škody utrpěla Jaggerova knihovna univerzity v Kapském Městě. Plameny zcela zničily dvě patra knihovny a v ohrožení je více než 85 tisíc afrických studií, které se v knihovně nachází. Univerzitu muselo opustit přes 4000 studentů, protože požár se dostal až do univerzitního areálu, kde poškodil čtyři budovy včetně univerzitní koleje.

Přes sto hasičů nepřetržitě svádí boj s rychle se rozšiřujícím požárem, který už zranil i pět požárníků. Silný vítr bude podle meteorologů vanout v oblasti města i v dalších dnech, což výrazně znesnadní jeho uhašení. Jakmile vítr oslabí, budou do boje s požáry nasazeny i helikoptéry. Mezitím pokračují evakuace obyvatel v předměstích Zonnebloem a Vredehoek.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.