ZMĚNIT MÍSTO

Záplavy pustoší hlavní město Angoly

22.04.2021

Divoká voda zaplavila v Angole tisíce obydlí a ohrozila na životě nejméně 11 tisíc obyvatel hlavního města Luandy. Ze zpráv provinční vlády je patrné, že při povodních už zahynuly nejméně dvě desítky obyvatel a několik tisíc jich bylo vysídleno

Angola bývá v období dešťů povodněmi zasažena poměrně často, ale letos jsou přívalové bouře mimořádně vydatné. Momentálně je povodněmi nejvíce zasaženo hlavní město Luanda. Nejvydatnější srážky spadly ve městě na počátku týdne během jedné z bouří a krátce na to voda zatopila bezmála dva tisíce domů.

Přívalové deště v Luandě odstartovaly smrtící záplavy, při kterých už zahynulo 24 obyvatel. Po celém městě se nachází velké množství stržených stromů a poničených automobilů. Na mnoha úsecích došlo k poškození silnic a dokonce zde divoká voda zničila i čtyři mosty. Doprava na jihu města byla v důsledku stržení mostů zcela paralyzovaná.

Do středečního večera bylo už v Luandě zaplaveno 2400 domů a kolem šedesáti z nich se následně zhroutilo. Kromě domů voda zaplavila i řadu administrativních budov včetně čtrnácti škol a čtyř zdravotních středisek. Situaci v Luandě komplikují i ucpané odtokové kanály, které výrazně zhoršily situaci.

Své domovy muselo v Luandě opustit už 8 tisíc obyvatel a potrvá týdny, než budou poklizeny trosky zřícených budov a všudypřítomných stromů. Smrtelné povodně postihly Angolu i začátkem loňského roku. Tehdy záplavy zasáhly tisíce obyvatel a zcela zničily 300 domů. Počet obětí se při záplavách v minulém roce vyšplhal na 41.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu