ZMĚNIT MÍSTO

Tanzanii a Zanzibar ohrožuje tropická deprese Jobo

24.04.2021

Před několika hodinami cyklón Jobo oslabil na tropickou depresi a svými větry ohrožuje Zanzibar a Tanzanii. Největšímu náporu tropické deprese bude Tanzanie vystavena během neděle. Úřady už v pátek varovaly všechny rybáře a další lodě, aby se nezdržovaly během víkendu na moři.

Ještě v pátek zuřil na otevřeném moři mohutný cyklón Jobo, který se nezadržitelně blížil k ostrovu Zanzibar. Za několik hodin cyklón Jobo oslabil na tropickou depresi, díky čemuž budou škody minimální. Tropická deprese by měla plnou silou přistát na pobřeží Tanzanie v sobotních nočních hodinách. Meteorologové očekávají, že Tanzánii zasáhnou větry vanoucí rychlostí až 60 kilometrů za hodinu.

Ještě před tím, než cyklón Jobo zasáhl Zanzibar, udeřil ve čtvrtek na Seychelách. V té době se rychlost větru v nárazech pohybovala kolem 120 kilometrů za hodinu. Silné větry zde poškodily některé budovy, ale na štěstí nikdo nepřišel o život.

Největším nebezpečím nejsou větry, ale vydatné přívalové deště, které tropickou depresi doprovází. Je velmi pravděpodobné, že během následujících 24 hodin spadne v Tanzanii 250 - 400 milimetrů srážek. Takto vydatné srážky by už mohly v některých oblastech rozpoutat záplavy nebo sesuvy půdy.

Dopady z tropické bouře budou v neděli patrné i v nejlidnatějším městě Dar es Salaam. Podle generální ředitelky tanzanské meteorologické agentury má současné klima tendenci přitahovat ohromné mraky z konžských lesů. Díky tomu je třeba se připravit na vydatné srážky na západě Tanzanie v průběhu příštího týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu