ZMĚNIT MÍSTO

Národní park Killarney a pohoří Mourne v Irsku zachvátily požáry

26.04.2021

Před několika dny propukl na svazích hory Slieve Donard v Irsku požár, který se během víkendu rozšířil a sežehl desítky hektarů lesního porostu. Požár se více než stovce hasičů podařilo dostat pod kontrolu až v neděli večer. Ve stejné době době řádil lesní požár i v Národním parku Killarney. 

Každým rokem navštíví hory Mourne tisíce návštěvníků. Krátce po propuknutí požáru bylo vydáno varování, aby se do oblasti hor Mourne a Národního parku Killarney nikdo nepřibližoval, protože zde zuří požáry. Díky těžce dostupnému terénu na svazích nejvyšší hory Severního Irska požár nebylo lehké dostat pod kontrolu.

Během třech dní bylo do boje s požárem v pohoří Mourne zapojeno více než sto hasičů, kterým s přesunem do těžce dostupných oblastí pomáhaly helikoptéry pobřežní stráže. Celkem 12 požárnických vozů bylo nasazeno do boje s požárem, který zasáhl i údolí řeky Glen a nedalekou horu Thomas.

Požáry ještě nebyl zcela uhašeny, protože na hoře Slieve Donard vane silný východní vítr. Plameny zcela jistě spálily i část národního parku Killarney, kde se nachází velké množství turisticky vyhledávaných destinací. Podle hasičů je potenciál pro vznik dalších požárů veliký a varuje všechny turisty, aby se vyhýbali oblasti Bloody Bridge, Glenn Road a Slieve Donard.

Příčina vzniku rozsáhlých požáru v Irsku zatím není známa. Rychlému šíření zcela jistě napomohly vyšší teploty a podnormální dešťové srážky v posledním měsíci. Bohužel v dohledné době jsou hlášeny vydatnější srážky jen na severu Anglie a ve Skotsku. Podle nejnovějších informací se hasičům podařilo požár v Národním parku Killarney zdolat po třech dnech za pomoci pěti helikoptér. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu