ZMĚNIT MÍSTO

Na severovýchodě Indie udeřilo zemětřesení

28.04.2021

Ve středu došlo nedaleko města Dhekiajuli ve státě Ásám v Indii k zemětřesení o síle šesti stupňů. Silné otřesy byly citelné i v nejlidnatějším městě Guwahati a podle místních úřadů utrpělo několik obyvatel zranění.

Indické národní centrum pro seismologii uvedlo, že nejsilnější otřes dosahoval síly 6,4 stupně a následovalo ho několik slabších otřesů. Jejich síla se pohybovala mezi třemi až pěti stupni a nezpůsobily mnoho škod. Podle mnoha svědků byly některé z otřesů citelné i v Tibetu.

Největší škody způsobilo zemětřesení na infrastruktuře a domech po celém státu Ásám. Na stovkách domů se objevily praskliny a u několika z nich se zřítily stropy. Větší množství trhlin se vyskytlo i na zemi a mnohdy z nich prosakovala podzemní voda.

Zemětřesení v severovýchodní Indii způsobilo i odtržení velké části skalnatého kopce v okrese Udalguri. Podle seismologů se epicentrum zemětřesení nacházelo v hloubce necelých čtyřiceti kilometrů. Díky velké hloubce zemětřesení způsobilo minimální škody a nikdo nepřišel o život.

Později se ukázalo, že otřesy byly patrné až do vzdálenosti čtyř set kilometrů od epicentra. Kromě Tibetu byly cítit i v Bhutánu a Bangladéši. Jedno z nejničivějších zemětřesení zasáhlo stát Ásám v padesátých letech minulého století. Tehdy udeřilo zemětřesení o síle 8,6 stupně a zabilo skoro 5 tisíc obyvatel.

Středeční zemětřesení způsobilo největší škody na majetku ve městech Rangapara, Dhing, Tezpur, Udalguri a Kharupatia. V současné době ještě probíhají spory o síle zemětřesení, protože několik seismologických monitorovacích služeb naměřilo různé hodnoty.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu