ZMĚNIT MÍSTO

Rychlost tání pevninských ledovců se za posledních 20 let zdvojnásobila

03.05.2021

Podle nové studie, která byla publikovaná v časopise Nature tají světové ledovce rychleji než se původně předpokládalo. Za uplynulých dvacet let se rychlost tání zdvojnásobila a potvrzují to satelitní snímky NASA z roku 2000 a data z několika stovek sledovaných ledovců.

Na světě se ledovce nachází na vzdálených a těžko dostupných místech. Z celkového počtu více než dvou set tisíc ledovců, je sledováno jen několik stovek z nich. Autoři studie podotýkají, že získat přesná data týkající se úbytku hmotnosti ledovců bylo velice složité.

Nejpřesnější data týkající se tání světových ledovců poskytly satelitní snímky NASA z let 2000 - 2019. Od roku 2000 do roku 2015 roztálo ročně kolem 225 miliard tun ledu. Za posledních 5 let se rychlost tání výrazně zrychlila a ročně roztaje takřka 300 miliard tun ledu.

Nejrychleji tají pevninské ledovce v horách po celé planetě a nejméně rozsáhlá ledovcová pole Antarktidy a Grónska. Masivní tání ledovců podle autorů studie přispělo ke zvýšení hladiny světových oceánů za posledních dvacet let o více než sedm milimetrů.

Ze studie se taky dozvídáme, že nejrychleji tají ledovce na Aljašce v západní Kanadě a ve Spojených státech. Na Novém Zélandu ledovce za posledních pět let tály dokonce sedmkrát rychleji než na přelomu století. V Evropě tají nejrychlejším tempem ledovce v Alpách. Jedinými oblastmi pevninských ledovců, kde došlo k nárůstu hmoty je pohoří Karakoram a východ Grónska.

Zrychlené tání ledovců v posledních letech, je jedním z nejpřímějších důsledků oteplování planety a indikátorem změny klimatu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.