ZMĚNIT MÍSTO

Jihovýchod Jemenu pustoší záplavy

07.05.2021

Vydatné přívalové deště rozpoutaly v jihovýchodním Jemenu nejhorší záplavy za posledních třicet let. V nejvíce zasažené provincii Hadramout přišlo pět obyvatel o život a voda zde zničila i desítky domů, které se v některých případech i zřítily.

Situace ve válkou sužovaném Jemenu je složitá a markantně se zde v důsledku záplav zvyšuje podíl bezdomovců. Největší škody jsou evidovány v okrese Tarim´s Aideed. Voda zde poškodila domy i automobily a zatopila několik parků.

První letošní záplavy ohrožovaly Jemen už v polovině dubna. Podle OSN Jemen utrpěl rozsáhlé škody na infrastruktuře a záplavy už poškodily nejméně 170 domů. Před týdnem opět výrazně zesílily přívalové deště, což vyústilo v další smrtící povodně.

Zatím to vypadá, že největší škody jsou evidovány ve městě Tarim, kde se nachází velký počet budov postavených z hlíněných cihel. Postupně přívalové deště rozpoutaly záplavy i ve městě Yarim a Sanaa a celkově už bylo záplavami od poloviny dubna ohroženo přes 3500 rodin.

Mezi další provincie, které letos zasáhly záplavy patří Marib v centrální části Jemenu. Během února zde bylo vysídleno kolem pěti set rodin. OSN uvádí, že po celou dobu záplav poskytuje humanitární pomoc několik organizací, které zajišťují distribuci potravin, ale i přesun vysídlených obyvatel do útulků.

Většina obyvatel postižených povodněmi v Jemenu potřebuje naléhavě humanitární pomoc, protože za dobu šestileté války jich většina přišla o domov. Boje v Jemenu vyvolaly podle OSN jednu z největších humanitárních krizí na světě a bylo zde více než 12 milionů obyvatel odkázáno na potravinovou pomoc. V současné době rodinám nejvíce chybí základní potraviny, hygienické potřeby, ale i pitná voda.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.