ZMĚNIT MÍSTO

Laviny ve francouzských Alpách zabily sedm turistů

10.05.2021

V sobotu zahynulo pod dvěma lavinami ve francouzských Alpách sedm turistů. Sníh je zde nestabilní z důvodu vyšších teplot a nebezpečí dalších lavin bude hrozit v Alpách i nadále. První lavina se uvolnila v oblasti Valloire a druhá na hoře Mont Pourri.

Během soboty se záchranářům podařilo z lavin vyprostit pouze jednoho člověka a dalších sedm jich pod sněhem zahynulo. Úřady regionu Savojsko varují, že riziko dalších lavin bude mimořádně vysoké i po celý další týden.

Varování před nestabilitou sněhové pokrývky na savojských masivech bylo vydáno už od pátku minulého týdne. Právě tou dobou se výrazně zvýšily denní teploty, což vytváří ideální podmínky pro uvolnění lavin. V minulém týdnu zde napadly desítky centimetrů nového sněhu, který je teď nestabilní.

První z lavin překvapila turisty nedaleko města Valloire poblíž horského průsmyku Col du Galibier. Bohužel čtyři z nich pod sněhem zahynuli i přes veškeré snahy záchranářů. Do záchranné akce byli zapojeni cvičení psi i několik vrtulníků.

Další lavina zasáhla oblast hory Mont Pourri, která se tyčí do výšky 3779 metrů. Právě zde pod sněhem zemřeli další tři turisté.Následně na to vydal prefekt Savojska varování, že na hřebenech se momentálně nachází ještě 50 až 70 centimetrů nestabilního sněhu.

Za poslední rok zahynulo v Alpách pod lavinami 35 lidí, je to téměř dvojnásobek oproti předcházejícím sezónám. Podle Národní asociace pro studium sněhu a lavin může nárůst obětí souviset i s uzavřením lyžařských vleků.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.