ZMĚNIT MÍSTO

V Česku se vyskytlo několik lesních požárů

13.05.2021

Na počátku týdne museli hasiči na různých místech vyjíždět k menším lesním požárům. Požáry se v důsledku silného větru a proschlé vegetace rychle šířily. Dobrou zprávou je, že se hasičům všechny vzniklé požáry za několik hodin podařilo uhasit.

V pondělí muselo několik jednotek hasičů vyjíždět k lesnímu požáru nedaleko Černovic na Blanensku. Požár zde hořel skoro na ploše třech hektarů a byl zde vyhlášen i třetí stupeň požárního poplachu. do hasících prací zde byl zapojen i vrtulník. Požár byl za necelé tři hodiny uhašen a napáchal škody za nejméně 150 tisíc Kč.

Další z větších požárů vznikl poblíž Hlubokých Dvorů na Brněnsku. Pět desítek požárníků zde muselo hasit paseku a hrozilo zde, že se požár rozšíří. Nakonec se hasičům po dvou hodinách podařilo plameny zkrotit.

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen i nedaleko Pržna na Vsetínsku. Hořela zde část vytěženého lesního porostu, která se brzy díky silnému větru rozšířila i na okolní vzrostlé stromy. Hašení zde bylo komplikované z důvodu kopcovití krajiny, ale nakonec se požár podařilo za pomoci dobrovolných hasičů uhasit.

Plameny zasáhly i Babí horu u Šternberka na Olomoucku. Hasiči zde bojovali s požárem v těžko dostupném terénu. Hořela zde mýtina s novou výsadbou na ploše 200x200 metrů. Zároveň museli na Olomoucku často vyjíždět odklízet popadané stromy, které strhnul silný vítr na pozemní komunikace.

Požár začátkem týdne sužoval i obec Sněžné na Rychnovsku. S lesním požárem zde nakonec bojovalo několik jednotek hasičů z Česka i Polska. Podle portálu Intersucho, je momentálně hlášeno sucho na dvanácti procentech rozlohy České republiky. Situace by se však měla brzy zlepšit, protože od poloviny týdne by měly dorazit vydatnější dešťové srážky, což výrazně omezí vznik dalších lesních požárů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.