ZMĚNIT MÍSTO

Vydatné deště zvedly hladiny mnoha řek v Česku

14.05.2021

Česko zasáhly vydatné deště a na mnoha místech byla vyhlášena výstraha před povodněmi. Během dvou dní spadlo na většině území přes 50 milimetrů srážek a hladina mnoha toků se rychle zvýšila. Na několika řekách byl vydán druhý stupeň povodňové aktivity.

V Jihočeském kraji je momentálně zvýšená hladina u čtyř toků. Na prvním stupni povodňové aktivity tu je Nežárka, Lužnice a Milevský potok. Nejvyšší hladina je na řece Smutná, která je v tuto chvíli na druhém stupni.

První povodňový stupeň ještě platí na několika tocích ve středních Čechách a na Plzeňsku. V některých oblastech České republiky deště ještě nepolevily a pršet by mělo i v dalších dnech. Jedná se hlavně o jižní Čechy a Moravu.

Najdou se i místa, kde srážek spadlo méně. Nejméně srážek spadlo v severozápadních Čechách a na jihovýchodní Moravě. Jinak zasáhly vydatné deště takřka celé území České republiky. Mezi další řeky, u kterých se zvedla hladina na první povodňový stupeň patří Jihlava a Želivka na Vysočině.

Nejhorší situace je ovšem na Opavsku. Zde už se místní potýkají s lokálními záplavami. Na první povodňový stupeň zde dosáhly řeky Hvozdnice a Opava. Největší škody v důsledku záplav jsou evidovány v Šilheřovicích a Jakartovicích.

V Plzeňském a Středočeském kraji se hladina několika řek dostala na druhý stupeň povodňové aktivity. Se zvyšující hladinou se ještě potýkají řeky Úhlava, Úslava a Berounka. Jen za čtvrtek museli hasiči vyjíždět k více než čtyřem stovkám zásahům v souvislosti s vydatnými dešti. Většinou odčerpávali vodu ze zatopených sklepů nebo odstraňovali popadané větve a stromy z vozovky.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.