ZMĚNIT MÍSTO

V Číně udeřily dvě tornáda a zabily tucet obyvatel

16.05.2021

Čínskými provinciemi Chu-pej a Ťiang-su se v pátek prohnaly dvě tornáda, které po sobě zanechaly velké škody. Během řádění tornád bylo zraněno 400 obyvatel a dvanáct jich bylo zabito. Tornáda zničila tři desítky domů a další stovky jich bylo vážně poškozeno.

První z tornád zasáhlo město Wu-chan v provincii Chu-pej a podle záchranářů zde přišlo o život 8 obyvatel. Takřka tři stovky lidí muselo být převezeno do nemocnic s různými zraněními. Tornádo zde poškodilo 150 domů a tři desítky jich bylo zničeno. Ve městě byly poškozeny i dva vysoké věžové jeřáby a přilehlé přístřešky na staveništích.

Druhé tornádo zasáhlo město Shengze, které je součástí oblasti Suzhou spadající pod provincii Ťiang-su. Jedná se oblast, která bývá tornády zasažena poměrně často. Podle agentury Xinhua zde zahynuli čtyři lidé a dalších 150 jich bylo zraněno. Kromě mnoha domů tornádo poškodilo i elektrická zařízení a některé továrny.

Čínu v té době ohrožovaly i četné silné bouřky, které narušily i chod na obchodním centru v Šanghaji. Později bylo vydáno varování před silnými bouřemi v oblasti delty řeky Jang-c ťiang. V Číně se tornáda vyskytují nejčastěji na jaře a v důsledku změny klimatu lze očekávat častější živelné katastrofy i v budoucnu.

Obě tornáda způsobila i rozsáhlé výpadky elektřiny, které se týkaly nejméně třiceti tisíc domácností. Odklízení trosek poškozených a zřícených budou v obou městech potrvají několik dní. Škody na majetku prozatím nebyly vyčísleny, ale je jisté, že budou velké.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.