ZMĚNIT MÍSTO

Cyklón Tauktae udeřil v západní Indii

18.05.2021

V pondělí zasáhl západní Indii cyklón Tauktae, který má na svědomí šestnáct obětí na životech. Během řádění cyklónu se uvolnil jeden ze člunů používaný k těžbě ropy. Na palubě bylo 260 lidí a záchranářům se do úterý podařilo většinu zachránit.

Cyklón Tauktae zaskočil na rozbouřeném moři několik plavidel. Několik člunů bylo převrženo a záchranáři za pomoci pobřežní stráže pátrají po přeživších v rozbouřeném moři. Další desítky člunů voda vyplavila na břeh státu Gudžarát.

Indické námořnictvo muselo evakuovat i jednu z ropných plošin v Arabském moři. Postupně zde museli přemístit do bezpečí 300 lidí. Do úterý bylo evidováno 16 obětí na životech, ale toto číslo by mohlo ještě stoupnout, protože se po několika členech posádky převržených člunů pátrá.

Mezi nejvíce zasažené státy západní Indie patří Gudžarát, Maháráštra, Kerala, Karnataka a Goa. Několik stovek tisíc obyvatel v pondělí opustilo své domovy před blížícím se cyklónem Tauktae. Indická vláda se obává, že by přeplněné útulky mohly ještě více prohloubit krizi týkající se pandemie Covid-19, která se zemi za poslední měsíc vymkla z rukou.

Současná situace v Indii je kritická, denně zde umírá přes čtyři tisíce obyvatel nakažených koronavirem a většina nemocnic je beznadějně přeplněná. Momentálně musí indické národní síly pro reakci na katastrofy odstraňovat trosky způsobené cyklónem Tauktae. Postupně musí obnovit zásobovací linky vakcín, kyslíku a dalšího zdravotnického vybavení.

Cyklón Tauktae byl svou silou ekvivalentní hurikánu třetího stupně a byl nejsilnějším, který zasáhl stát Gudžarát. Rychlost větru, která cyklón doprovázela, dosahovala 180 kilometrů za hodinu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu