ZMĚNIT MÍSTO

Slovensko zasáhly bleskové povodně

20.05.2021

Od začátku týdne sužují Slovensko povodně, které si vybraly i jednu oběť na životě. S lokálními povodněmi se nejvíc potýká kraj Žilinský, Prešovský, Banskobystrický a Trenčínský. Během několika dní museli hasiči zasahovat na stovkách míst po celém Slovensku.

Vydatné deště před několika dny rozpoutaly na Slovensku lokální záplavy a dokonce se protrhla i jedna z hrází. Došlo k tomu nedaleko obce Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica, kde zahynul i bývalý starosta obce.

Ze zpráv hasičů je patrné, že do úterního rána museli podniknout přes dvě stovky výjezdů. Nejvíce zasahovali v Žilinském, Banskobystrickém a Trenčínském kraji. Divoká voda na Slovensku zaplavila stovky sklepů, ze kterých ji následně hasiči za pomoci techniky odčerpávali. Spoustu práce měli i s odstraňováním nánosů bahna z pozemních komunikací.

Celkem při povodních na Slovensku zasahovala bezmála tisícovka hasičů za pomoci dvou set padesáti vozů včetně evakuačního autobusu a obojživelného transportéru. Povodně se nevyhnuly ani východu Slovenska, zde mělihasiči nejvíce práce v okrese Vranov nad Topľou.

Největší škody povodně způsobily v obci Rudno nad Hronom. Hráz, která se zde nacházela, nevydržela nápor divoké vody a protrhla se. Voda se prohnala celou obcí a zatopila sklepy mnoha domů. Několik osob muselo být evakuováno do bezpečí, protože jim voda odřízla únikovou cestu ze svých domovů.

Na západě Slovenska rozpoutaly nepolevující deště záplavy v Bánovicích nad Bebravou, kde se řeka Radiša vylila ze svých břehů a zaplavila ulice. Pokud se vyplní obavy meteorologů, čekají střední a západní Slovensko další vydatné dešťové srážky. Ty by mohly situaci zkomplikovat nejvíce v okrese Žilina, Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Topolčany.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu