ZMĚNIT MÍSTO

Z Antarktidy se odlomil největší ledovec na světě

22.05.2021

Nedávno zachytily družice Sentinel-1 odlomení ohromného ledovce z šelfu Ronne na Antarktidě. Momentálně se jedná o největší ledovec na světě s rozlohou 4320 kilometrů čtverečních. Ledovec s označením A-76 se v tuto chvíli pohybuje v oblasti Weddellova moře a očekává se, že se v budoucnu rozpadne na několik částí.

Ze snímků pořízených misí Copernicus Sentinel-1 je patrné, že se jedná o největší ledovec na světě. Rozměry ledovce jsou ohromující, jeho délka je 170 kilometrů a šířka 25 kilometrů. Ledovec o rozloze 4320 kilometrů čtverečních odsunul na druhé místo doposud největší antarktický ledovec A-23A, který se nachází rovněž ve Weddellově moři a zabírá plochu o rozloze 3880 kilometrů čtverečních.

Odlomení ledovce poprvé zaznamenal britský průzkum Arctic Survey a krátce na to vše potvrdily snímky mise Copernicus. Odborníci podotýkají, že by se v brzké budoucnosti mohly odlomit i další ohromné ledovce, zejména v oblasti západní Antarktidy, která byla nejvíce vystavena přílivu teplé oceánské vody.

Podle glaciologů z britského antarktického průzkumu je odlomení ledovce součástí přirozených cyklů. Ledovec by podle nich neměl mít žádný vliv na zvýšení hladiny, ale mohl by mít jiné negativní dopady, jako je např. ovlivnění slanosti.

Pracovníci Evropské kosmické agentury poznamenávají, že momentálně největší ledovec A-76 by se nedostal ani mezi desítku největších ledovců v historii. V minulosti se z Antarktidy v důsledku oteplení ledového šelfu Ronne odlomily už i ledovce o rozloze 11 tisíc kilometrů čtverečních. Největší ledovce se odlomily v roce 1986 a 1998. Další se odlomily během období velkého oteplení v letech 2000 a 2015.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu