ZMĚNIT MÍSTO

Po erupci sopky Nyiragongo v Kongu zahynulo 15 osob

24.05.2021

V sobotu se po dvaceti letech opět probudila k životu sopka Nyiragongo v Kongu. Jedna z nejaktivnějších afrických sopek po výbuchu začala vypouštět lávové proudy, které už zničily přes 500 domů a zabily nejméně 15 obyvatel.

Nedaleko hory Nyiragongo v Demokratické republice Kongo se nachází město Goma, které je domovem pro dva miliony obyvatel. Mnoho z nich během soboty opustilo své domovy, které později zavalily lávové proudy a zničily nejméně pět set domů.

Během neděle už lávové proudy o šířce jednoho kilometru pokryly čtvrť Buhehe na okraji města Goma hromadami doutnající ochlazené lávy. Podle mnoha svědků láva zničila takřka celou čtvrť a spálila zde stovky domů. Mnoho obyvatel se ocitlo bez domova a je odkázáno na humanitární pomoc.

Na štěstí se sopka Nyiragongo kolem třetí hodiny ráno v neděli uklidnila a přestala uvolňovat další lávu. Láva vytékala nepřetržitě sedm hodin a za tu dobu se z kráteru uvolnilo ohromné množství roztavených hornin. První obyvatelé města se začali do Gomy vracet v neděli večer. Z města Goma podle místních úřadů uprchlo po erupci sopky kolem čtyřiceti tisíc lidí. Většina z nich zamířila k městu Sake a další uprchli do sousední Rwandy.

Mnozí zde mají stále na paměti, když se sopka probudila před dvaceti lety a zabila několik stovek obyvatel. Následky erupce v roce 2002 byly fatální, protože po sobě zanechala sto tisíc lidí bez domova. V tuto chvíli se aktivita sopky snížila, ale během neděle zde bylo zaznamenáno podle mluvčího konžské vlády několik slabších otřesů.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu