ZMĚNIT MÍSTO

Východní pobřeží Indie zasáhl cyklón Yaas

26.05.2021

Indii zasáhl druhý silný cyklón za několik dní. Tentokrát vyhnal cyklón Yaas z domova přes milion obyvatel východního pobřeží Indie. Cyklón přinesl vydatné deště a silné větry dosahující rychlosti až 140 kilometrů za hodinu.

Krátce po příchodu cyklónu na pevninskou část státu Urísa byly hlášeny první tři oběti na životech. Cyklón udeřil ve středu ráno a zničil desítky tisíc obydlí. Brzo bylo preventivně uzavřeno i mezinárodní letiště v Kalkatě.

Největšímu náporu zatím vzdoroval stát Urísa, ale podle meteorologů se budou bouře postupně přesouvat ke státu Jharkhand. Bohužel se potvrdily slova vědců, podle kterých budou v důsledku klimatické změny cyklóny v severním Indickém oceánu stále silnější a četnější. Tato slova potvrzuje i zničující cyklón Tauktae, který zabil 155 obyvatel před několik a dny na západním pobřeží Indie a odstartoval hromadné evakuace.

Ještě před příchodem cyklónu Yaas zasáhlo Západní Bengálsko slabé tornádo a několik bouřkových vln při kterých zahynulo několik obyvatel. Právě proto bylo později uzavřeno letiště v hlavním městě státu Kalkatě.

Podle vládního komisaře pro zvláštní pomoc ve státě Urísa bylo zaplaveno několik stovek vesnic v mnoha pobřežních okresech. Po celém státě silný vítr strhnul tisíce stromů, které následně poškodily domy a zablokovaly silnice. V Západním Bengálsku bylo poškozeno nejméně dvacet tisíc hliněných domů a provizorních přístřešků.

Momentálně už je v terénu kolem pěti tisíc pracovníků a záchranářů, kteří jsou připraveni poskytnout lékařskou pomoc a základní potraviny. V případě potřeby bude nasazeno i Indické námořnictvo ze základny Chilka, které je připraveno okamžitě zahájit záchranné operace.

Stojí za zmínku, že jedna z nejsmrtelnějších bouří v historii se utvořila v Bengálském zálivu roku 1970. Tehdy zasáhla Bangladéš a zabila 500 tisíc obyvatel. Stát Urísa zasáhl nejsilnější cyklón v roce 1999 a vyžádal si deset tisíc obětí.

 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.