ZMĚNIT MÍSTO

Čínu zasáhly dvě zemětřesení

28.05.2021

Před několika dny udeřily v Číně dvě zemětřesení, které si vybraly několik oběti na životech. První z nich zasáhlo severozápadní provincii Čching-chaj a dosáhlo síly 7,3 stupně. Epicentrum druhého zemětřesení se nacházelo v jihozápadní provincii Yunnan a mělo sílu šest stupňů.

Podle amerického geologického průzkumu udeřilo zemětřesení v provincii Čching-chaj v hloubce necelých deseti kilometrů. Epicentrum se nacházelo ve vzdálenosti 400 kilometrů od města Xining. Díky tomu, že se jedná o řídce osídlenou provincii rozprostírající se na tibetské náhorní plošině, tak nebyly hlášeny větší škody. Před deseti lety ve stejné provincii udeřilo zemětřesení o síle 6,9 stupně a zanechalo po sobě více než tři tisíce mrtvých.

Druhé zemětřesení zasáhlo ve stejné době provincii Yunnan, která se nachází na jihozápadě Číny. Zemětřesní dosáhlo síly šesti stupňů a epicentrum se nalézalo v hloubce deseti kilometrů. Všichni obyvatelé provincie byli varování prostřednictvím služby Weibo, aby se drželi dál od výškových budov. Nejsilnějšímu otřesu zde předcházelo ještě mnoho slabších v časovém horizontu jedné hodiny.

Provincie Yunnan bývá zemětřeseními zasažena poměrně často, protože leží nedaleko euroasijských a indických tektonických desek, které zformovaly i nejvyšší pohoří na světě Himáláje. V nedaleké minulosti byla oblast v blízkosti hranic s Myanmarem a Laosem zasažena mělkým zemětřesením roku 2014. Tehdy bylo vysídleno sto tisíc obyvatel a další stovky byly zraněny.

Právě horské oblasti Číny jsou zemětřeseními zasaženy nejčastěji. Jedno z nejničivějších zemětřesení udeřilo v čínské provincii S'-čchuan roku 2008 a dosáhlo síly 7,9 stupně. Následky byly katastrofální, protože zemětřesení po sobě zanechalo přes 80 tisíc obětí na životech.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.