ZMĚNIT MÍSTO

Otrokovice mají nový systém na sledování kvality ovzduší

31.10.2013

Otrokovice (Zlínsko) 31. října (ČTK) - Otrokovice nově sledují kvalitu ovzduší ve městě. Nová monitorovací stanice funguje od středy, řekl dnes novinářům vedoucí městského odboru životního prostředí Petr Zakopal. Stanice pomůže také zmapovat vliv dopravy na kvalitu ovzduší. 


    Otrokovice jsou významným dopravním uzlem ve Zlínském kraji a také průmyslovým městem. Díky přísným normám pro podniky se však podle vedení města daří v posledních letech míru znečištění snižovat. 
    Na novém světelném panelu v centru města se objevují údaje o aktuální teplotě, směru větru, vlhkosti, koncentraci oxidů dusíku, oxidu uhelnatého i polétavého prachu. 
    Monitorovací stanice chyběla ve městě téměř dva roky, do té doby fungovaly dvě stanice, které však byly ke konci už zastaralé. S měřením kvality ovzduší se v Otrokovicích začalo v roce 1996. 
    Nová stanice přišla město na 2,9 milionu korun, evropské a státní dotace pokryly 90 procent nákladů. "Nová stanice má oproti předchozím výhodu také v tom, že se nachází v centru města, v blízkosti hlavního silničního tahu a měřené údaje nebudou zkresleny jejím umístěním v okrajových, nezatížených částech města," podotkl starosta Jaroslav Budek. 
    Naměřené hodnoty budou dostupné také na internetových stránkách města, do své databáze je bude přebírat Český hydrometeorologický ústav. 

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu