ZMĚNIT MÍSTO

S požáry v Arizoně bojuje přes tisíc hasičů

10.06.2021

Ve státě Arizona zuří dva ohromné lesní požáry, které už sežehly více než 70 tisíc hektarů porostu. S požáry nepřetržitě bojuje už více než tisíc hasičů a práci jim znesnadňují vysoké teploty, sucho a silný nárazový vítr.

Stovky hasičů už několik dní zápasí se dvěma velkými požáry, které ohrožují místní komunity. Požár už spálil několik domů a část elektrického vedení. Jeden z požárů hoří východně od Phoenixu a druhý nedaleko města Globe.

Donedávna se oba požáry navzdory nepolevujícímu úsilí hasičů rozrůstaly. Do hašení obou požárů byla nasazena veškerá hasící technika včetně ohromných hasících letadel, která pomáhají hasit těžko dostupné oblasti.

Na štěstí zatím nebyl nikdo zraněn, ale preventivně bylo evakuováno několik stovek obyvatel žijících v komunitách jižně od dálnice 60. Momentálně se Arizona nachází v období sucha, ve kterém jsou zde lesní požáry obvyklé. Vzhledem k rozsahu požárů by se však tato sezóna požárů mohla stát podle úředníků rekordní.

Po příčinách vzniku požárů se stále pátrá, ale je velmi pravděpodobné, že byly založeny člověkem. Teploty v Arizoně se v těchto dnech pohybují kolem 38 stupňů Celsia a veškerý porost je zde zcela proschlý, díky čemuž může snadno vzniknout požár.

Hasiči mají nejvíce práce s požárem v okolí města Globe. Zatím se jim daří plameny držet od obydlených oblastí, ale mají problém s hašením ve členitém terénu. Podle ministerstva lesního a požárního managementu v Arizoně, bylo loni požáry spáleno takřka 400 tisíc hektarů porostu.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.