ZMĚNIT MÍSTO

Utah, Arizonu a Nevadu sužuje extrémní sucho

13.06.2021

Na západě USA se za posledních 20 let stále prohlubuje krize týkající se sucha. Nejhorší situace je ve státech Utah, Arizona a Nevada. Poslední dvě desetiletí zde byly nejsušší za posledních 1200 let a na rekordně nízkou hladinu se dostala i voda v Hooverově přehradě na řece Colorado.

Ve státě Utah jsou srážky stále vzácnější a momentálně zde sucho sužuje takřka celé území státu. Koryta řek vysychají, ubývá vegetace a hladina vody se rychle snižuje i v jezeře Lake Mead. Situace se bude pravděpodobně zhoršovat, protože vydatnější deště v dohledné době meteorologové neočekávají.

Dlouhodobému suchu je vystaven i stát Nevada. Nejhorší situace je v metropolitní oblasti města Las Vegas, které je domovem více než dvou milionů obyvatel. za minulý rok zde spadlo jen deset milimetrů srážek.

Největším rezervoárem vody v Nevadě, je jezero Mead, které vzniklo za známou Hooverovou přehradou. Hooverova přehrada je momentálně plná z pouhých třiceti šesti procent. Dlouholetý pokles hladiny v řece Colorado zasáhne sedm států včetně Mexika. Stále se zvyšující populace na západě USA si bude muset v budoucnu vystačit s menším množstvím vody.

Obdobná situace jako je v Utahu a Nevadě panuje i v Arizoně. Podle profesora Andrew Rosse z Univerzity New York, je Phoenix býčím okem globálního oteplování a zároveň nejméně udržitelným městem na světě. Před založením města zde žili domorodci, kteří vodu do pouště dopravovali důmyslným zavlažovacím systémem tvořeným sítí kanálů. Po více než tisíci letech domorodci místo, kde dnes stojí město Phoenix z důvodu silného sucha opustili.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.