ZMĚNIT MÍSTO

Západ USA zasáhla rekordní vlna veder

15.06.2021

Západní státy USA se potýkají s extrémním suchem a současnou situaci ještě prohloubí přicházející vlna veder, která vyžene teploty vysoko nad čtyřicet stupňů Celsia. Očekává se, že nejvyšší teploty budou naměřeny v Arizoně, Kalifornii a Utahu.

V důsledku vlny veder a sucha už na západě USA hoří tři desítky požárů. Většina z nich se nachází v Novém Mexiku, Utahu a Kalifornii. Momentálně čelí výjimečnému suchu takřka jedna třetina rozlohy západu USA. Byl tak překonán i dvacet let starý rekord z roku 2000. Tehdy bylo výjimečné sucho na jedenácti procentech rozlohy.

Vlna veder představuje riziko jak pro lidi, tak i pro zvířata. Ke konci týdne se budou denní teploty šplhat až na 45 stupňů Celsia. Očekává se, že později se vlna veder přesune i na hluboký jihozápad.

Nejvyšší teploty budou zcela jistě zaznamenány v Údolí smrti. Zde by mohla teplota vystoupat až na 50 stupňů Celsia. V minulém roce zde byla naměřena teplota 54,4 stupňů Celsia, což je nejspíš absolutně nejvyšší zaznamenaná teplota vzduchu na Zemi.

V současné době probíhá celá řada studií, které se zabývají současnými extrémními vlnami veder po celém světě. K vlnám veder docházelo i v minulosti, ale zdaleka ne tak často, jako tomu je v tomhle století. Současná vlna veder na západě USA zasáhne nejméně deset států.

Pravděpodobně se vysoké teploty vyskytnou i v Montaně na dalekém severu. Je důležité, aby se všichni obyvatelé západu USA pravidelně hydratovali a poskytli vodu i přístřešek pro svá zvířata. Podle meteorologů potrvá současná vlna veder nejméně do konce příštího týdne.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.