ZMĚNIT MÍSTO

Bhútán a Nepál se potýká s povodněmi a sesuvy půdy

19.06.2021

Monzunové deště rozpoutaly v Nepálu a Bhútánu rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy, při kterých zahynulo deset obyvatel. V Bhútánu povodně odplavily i jeden z horských táborů. Nepál eviduje nejméně tři oběti na životech a po několika pohřešovaných lidech se stále pátrá.

Záplavy a sesuvy půdy na území Bhútánu a Nepálu překvapily spoustu vesničanů v pozdních nočních hodinách. Nejhůře zasažen byl tábor ve vzdálenosti šedesát kilometrů od hlavního města Thimphu. Právě zde se nacházela skupina sběračů léčivých hub používaných v medicíně.

Spousta obyvatel Bhútánu musela být evakuovaná za pomoci dvou vrtulníků. Evakuace probíhaly v těžko dostupných oblastech, které jsou od nejbližší silnice vzdálené více než deset hodin chůze. Vesničané se do těchto oblastí vydávají na sběr hub, kterým se daří na vzdálených horských loukách.

Podobná situace panuje momentálně i v Nepálu. Podle policejní mluvčí zde přišla o život trojice obyvatel a dalších deset bylo zraněno. Záchranné týmy stále pátrají po pohřešovaných a zároveň evakuují stovky obyvatel z nejhůře zasažených oblastí.

Nejvíce srážek spadlo v okrese Sindhupalchowk, který se nachází v blízkosti tibetské oblasti Číny. Došlo zde k rozvodnění řeky Melamchi, která následně zaplavila mnohé domy. Záchranáři zde museli pátrat celkem po sedmi občanech. Divoká voda z řeky už smetla i domy a poškodila mosty a silnice ve dvou vesnicích severovýchodně od Káthmándú.

Momentálně hrozí, že se v důsledku nepolevujících dešťů rozvodní i řeka Narayani. V oblasti už podle všech informací prší nepřetržitě 72 hodin. Celkový rozsah škod, zatím není znám, ale je jisté, že škod bude v průběhu monzunového období ještě přibývat.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu