ZMĚNIT MÍSTO

Tropické teploty v Česku vystřídaly bouřky

22.06.2021

V noci se na řadě míst České republiky vyskytly bouřky, které mnohdy přinesly vydatné srážky a silný nárazový vítr. Hasiči museli vyjíždět ke stovkám událostí, které se týkaly převážně odklízení popadaných stromů a odčerpávání vody ze sklepů.

Silné bouřky, které přišly po několika tropických dnech udeřily takřka po celé zemi. Další bouřky meteorologové očekávají v průběhu týdne. V Olomouckém kraji a na Vysočině dokonce došlo k rozsáhlým výpadkům elektřiny u několika tisíc domácností. Celkem se dočasně ocitlo bez elektřiny v obou krajích kolem patnácti tisíc domů.

Silné bouřky zasáhly i severní Moravu a Slezsko a mnohdy byly doprovázeny krupobitím a přívalovým deštěm. Během středy pravděpodobně zasáhnou další bouřky jižní Čechy a také jižní Moravu. V některých krajích bude platit výstraha před bouřkami až do středy.

Při některých bouřkách mnohdy spadlo až 30 milimetrů srážek během velice krátké doby. Díky tomu mohou být zatopeny některé podjezdy a zároveň se mohou rozvodnit menší toky. Ojediněle může bouřky doprovázet i velmi silný nárazový vítr vanoucí rychlostí až 70 kilometrů za hodinu.

Nejsilnější bouřky Českou republiku zasáhly v brzkých jarních hodinách. Došlo ke spojení několika bouřkových systémů v jeden, který se momentálně nachází nad celým územím Česka. Nejvíce srážek spadlo v jihozápadních Čechách. Ve městě Železná ruda napršelo během necelých dvou hodin 75 milimetrů deště. Díky tomu se začaly brzy rozvodňovat menší toky v okolí Šumavy.

Momentálně lze očekávat, že silnější bouřky by se mohly na našem území vyskytnout až do konce pracovního týdne. Největší materiální škody bouřky způsobily na Hodonínsku. Došlo zde k poškození mnoha střech a vyplavení vinných sklepů, které se mnohdy i propadly.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu