ZMĚNIT MÍSTO

Rusko zasáhla vlna veder

24.06.2021

Rozsáhlou oblast ležící severně od polárního kruhu v Rusku zasáhla vlna veder, která přinesla do Petrohradu teploty 34 stupňů Celsia. V posledních letech sužovaly Vlny veder Rusko už mnohokrát a je známo, že se zde země otepluje dvakrát rychleji než jinde na světě.

Během úterý se rtuť teploměru v Rusku šplhala až na 34 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Moskvě a Petrohradu. Ve středu se teplota v Moskvě dokonce vyšplhala až na 34,8 stupně Celsia a byl překonán rekord z roku 1901.

Podobně vysoké teploty byly naměřeny i v okolí venkovské osady Saskylakh v republice Sacha. Byla zde zaznamenána teplota 31,9 stupně Celsia, čímž byl překonán osmdesát let starý rekord. Řada vědců se shoduje, že teploty na Sibiři stoupají především z důvodu klimatických změn způsobených člověkem. Doktor Zachary Michael Labe z Colorado State University podotýká, že současný trend bude mít dramatické dopady na suchozemský i mořský život Arktidy.

Doktor Labe se zároveň domnívá, že mimořádně dlouhé přetrvávání tepla na Sibiři v posledních letech může souviset i s rekordně nízkým mořským ledem podél pobřeží Sibiře. Satelity Copernicus Sentinel získaly i teplotu povrchu země, která se v některých oblastech republiky Sacha šplhala až na 48 stupňů Celsia.

Momentálně panují obavy ze stále početnějších lesních požárů v Jakutsku. V současné době zde už hasiči bojují s více než šedesáti požáry. Podle ruské vlády bylo do hašení zapojeno už 1600 hasičů a 140 kusů hasící techniky. Meteorologové varují, že by vysoké teploty mohly Rusko sužovat až do konce července.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno



m.Slunecno.cz

Počasí Slunecno.cz a logo Slunecno.cz
je ochranná známka

Obsah je možné šířit podle CC BY 4.0

RSS | Impressum

| Reklama | ePrivacy | Podmínky použití
Smluvní podmínky

Nastavení ochrany soukromí GDPR a personalizace

Zásady transparentnosti | Hlášení porušení pravidel

© 2010 - 2024 dodavatelé obsahu +
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.