ZMĚNIT MÍSTO

Ve východním Pacifiku se prohání hurikán Enrique

29.06.2021

Od pátku meteorologové pozorovali nebezpečně se přibližující tropickou bouři Enrique, která v neděli zesílila na hurikán prvního stupně. V současné době se hurikán nachází nad vodami východního Pacifiku nedaleko jižního Mexika.

Hurikán Enrique pravděpodobně přinese vydatné deště, které by mohly zasáhnout oblast od Acapulca až po Puerto Valerto v Mexiku. Existují o obavy před sesuvy půdy v důsledku vydatných lijáků, při kterých by mohlo spadnout místy až 500 milimetrů srážek. Stejná oblast byla v polovině června zasažena bouří Dolores, která se po dvou dnech rozptýlila poblíž mexických hranic Michoacán a Colima a přinesla 400 milimetrů srážek.

Pokud se naplní předpovědi meteorologů, měl by hurikán Enrique brzy oslabit na tropickou depresi. Mělo by k tomu dojít poté, co bude dále postupovat ve své dráze okolo pobřeží mexického státu Baja California Sur.

Hurikán Enrique v tuto chvíli doprovází větry vanoucí rychlostí 145 kilometrů za hodinu a pohybuje se ze severu na severozápad rychlostí 13 kilometrů za hodinu. Mexické úřady očekávají, že největší škody zapříčiní vydatné deště a sesuvy půdy. Silný nárazový vítr by se měl pevninské oblasti vyhnout.

V následujících dnech by mohlo v některých oblastech jižního Mexika spadnout 300 - 500 milimetrů srážek. Většinou se však srážkové úhrny budou pohybovat kolem 200 - 300 milimetrů. Dále meteorologové varují před nebezpečným příbojem, který zasáhne pobřežní oblast jihozápadního Mexika.

Nedaleko pobřeží se může rychlost větru v nárazech pohybovat od šedesáti do devadesáti kilometrů za hodinu. S velkou pravděpodobností přinese hurikán Enrique část vlhkosti i na jihozápad USA.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu