ZMĚNIT MÍSTO

Vlna veder v Kanadě zabila přes dvě stovky lidí

30.06.2021

Za uplynulé čtyři dny zemřelo na západním pobřeží Kanady v důsledku veder už 230 obyvatel. Teploty v Britské Kolumbii se v úterý vyšplhaly až na 49,6 stupně Celsia. Byl zde překonán 84 let starý teplotní rekord. Teplotní rekordy v Kanadě padaly na desítkách míst.

Rekordní vlna veder momentálně zasáhla kromě Kanady i celé severozápadní pacifické pobřeží USA. Vlna veder vrcholí v nejzápadnější provincii Kanady a denní teploty zde už čtvrtý den překračují hranici čtyřiceti stupňů Celsia.

Mimořádný nárůst úmrtí v souvislosti s vlnou veder potvrdil i koroner. U řady obětí stále probíhá zjišťování přesné příčiny úmrtí. Nezvykle teplé počasí panuje i v dalších kanadských provinciích. Vědci i meteorologové varují, že se podobně silné vlny veder budou v budoucnosti opakovat.

Vysoké teploty pravděpodobně vydrží v Kanadě a USA až do konce týdne. Oblast vysokého tlaku vzduchu momentálně sahá od Kalifornie až po kanadská arktická území. Místem, kde byla naměřena nejvyšší teplota na území Kanady, je město Lytton vzdálené 250 kilometrů od Vancouveru.

Poskytovatelé energie v západní Kanadě evidují prudký nárůst poptávky po energii v důsledku provozu klimatizace. Od minulého víkendu panují vysoké teploty kromě Britské Kolumbie i v Albertě a části Saskatchewanu a Yukonu.

Na území USA bylo v tomto týdnu nejtepleji v Oregonu a Washingtonu. Ve městě Portland byla naměřena teplota 44 stupňů Celsia. V Seattlu se nedělní teploty pohybovaly kolem čtyřiceti stupňů. V dalším týdnu by se horké počasí mohlo v Kanadě rozšířit až do provincie Nunavut a severozápadního teritoria.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu