ZMĚNIT MÍSTO

Střední Japonsko zasáhly sesuvy půdy

04.07.2021

Momentálně ve střední Japonsku ve městě Atami probíhají rozsáhlé záchranné práce, protože zdejší letovisko poničily sesuvy půdy. Záchranáři nepřetržitě pátrají po dvou desítkách pohřešovaných osob. Po sesuvech půdy přišly o život nejméně dvě osoby a desítky domů bylo smeteno tunami černého bahna.

Od začátku července ve středním Japonsku vydatně prší, což mělo za následek vyvolání smrtícího sesuvu půdy. V oblasti města Atami za čtyři dny napršelo více srážek než spadne průměrně za celý červenec.

Masy černého bahna se uvolnily ze svahu hory v prefektuře Shizuoka a poté zasáhly město Atami ležící 100 kilometrů jihozápadně od Tokia. Podle japonského premiéra Yoshihide Sugy v oblasti zasahuje už více než tisíc záchranářů, kterým se podařilo včas 19 obyvatel zachránit. Zatím je jisté, že sesuvy půdy ve městě vážně poškodily nejméně 140 domů a dalších staveb.

Ve středním Japonsku už bylo preventivně evakuováno kolem 35 tisíc obyvatel. Evakuace se týkají především oblasti měst Jokohama, Šizuoka, Čiba a Atami. Podle meteorologů spadlo ve středním Japonsku za uplynulých 24 hodin kolem tří set milimetrů srážek. Největší množství deště spadlo v prefektuře Šizuoka, Kanagawa a Čiba.

Do záchranných operací byli zapojeni i hasiči, policisté a japonská armáda. Vzhledem k hornatému terénu Japonska a vysoké hustotě zalidnění, je tato země ročně vystavena mnoha sesuvům půdy, které si vyberou desítky obětí. Kromě sesuvů půdy se Japonsko každoročně potýká i se záplavami. V roce 2018 západní Japonsko sužovaly v červenci záplavy, při kterých zahynulo 200 obyvatel.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu