ZMĚNIT MÍSTO

V Kaspickém moři došlo k mohutné explozi

06.07.2021

Před několika dny došlo v oblasti Kaspického moře k mohutné explozi. Podle vlády Ázerbajdžánu zde pravděpodobně vybuchla jedna z mnoha bahenních sopek. Státní ropná společnost Socar ujistila, že v žádném případě nedošlo k explozi na žádné z mnoha ropných plošin.

Na území Ázerbajdžánu se nachází velké množství bahenních sopek včetně těch největších na světě. Některé z nich se nachází i v Kaspickém moři, kde vlastní Ázerbajdžán rozsáhlá ropná a plynová pole.

Přesná příčina nedělní exploze v Kaspickém moři nedaleko ropné plošiny nebyla zjištěna ani doposud. Ázerbajdžánské úřady včetně energetiků se opírají o to, že explozi způsobila erupce bahenní sopky. Zpočátku se v médiích spekulovalo, že mohlo dojít k výbuchu ropné plošiny a nebo tankeru. Všechny tyto verze úřady v hlavním městě Baku popřely.

K samotné explozi došlo v neděli kolem půl osmé večer místního času. Plameny po výbuchu sahaly do výšky několika stovek metrů. K výbuchu došlo deset kilometrů od plynového pole Umid, které se nachází 75 kilometrů od Baku.

O teorii, že explozi způsobila erupce jedné z bahenních sopek se opírá i expert na bahenní sopky Mark Tingay z Univerzity v Adelaide. Rovněž uvedl, že právě v oblasti exploze se nachází bahenní sopka Makarov Bank, která explodovala naposled v roce 1958 a do ovzduší uvolnila při výbuchu sloup ohně široký 150 a vysoký 600 metrů.

V Ázerbajdžánu se nachází stovky bahenních sopek a čtvrtina z nich je vysoce aktivní. Ázerbajdžánu se přezdívá „země ohně“, protože zde naleznete ohromné zásoby zemního plynu a ropy. O požárech, které zde způsobují hořící plyny psal už Marco Polo ve třináctém století.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu