ZMĚNIT MÍSTO

Od začátku roku v Kalifornii hořelo dva tisíce požárů

08.07.2021

Vše nasvědčuje tomu, že letošní sezóna požárů v Kalifornii bude minimálně stejně ničivá, jako ta loňská. V roce 2020 hořelo po Kalifornii rekordních 10 400 požárů, při kterých byla spálena plocha o rozloze takřka sedmnácti tisíc kilometrů čtverečních.

Vzhledem k rekordnímu suchu a mnoha vlnám veder, které Kalifornii sužují, zde bylo už od ledna spáleno o 50 kilometrů čtverečních plochy více, než za stejné období minulého roku. V minulém roce po Kalifornii zuřilo pět největších požárů v moderních dějinách.

Situace týkající se sucha je v Kalifornii už kritická a hasiči musí denně bojovat s nově vzniklými požáry, které mohou propuknout prakticky kdekoli. Podle meteorologů má Kalifornie už dvouletý dešťový deficit. Kalifornští hasiči jsou připraveni okamžitě zasáhnout po celé zemi a díky dostupné hasičské technice většinu požárů zkrotí během několika dní. V těžce přístupném terénu bývají často nasazena velká hasící letadla.

Velké množství požárů v Kalifornii vzniklo následkem úderu blesku. Momentálně zuří velké lesní požáry od začátku července v severní Kalifornii. Hasičům se je už podařilo částečně dostat pod kontrolu a to zejména díky vrtulníkům a těžké hasící technice.

Vlna veder v této době sužuje i stát Oregon. Jeden z požárů zde zuří poblíž Mount Shasta a hasiči byli nuceni evakuovat už tisíce obyvatel. Požár za necelý týden spálil už plochu o rozloze několika tisíc hektarů. S požárem už bojuje 1500 hasičů, několik buldozerů a hasících letadel. Další z požárů hoří v národním lese Klamath poblíž hranic s Oregonem.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu