ZMĚNIT MÍSTO

Poblíž jezera Tahoe udeřilo zemětřesení o síle šesti stupňů

10.07.2021

Nedaleko hranice Kalifornie a Nevady v oblasti jezera Tahoe, udeřilo ve čtvrtek zemětřesení o síle necelých šesti stupňů na Richterově stupnici. Kromě hlavního otřesu seismologové zaznamenali ještě stovky dalších slabších. Zemětřesení způsobilo vzhledem k poloze minimální škody.

Krátce po zemětřesení byla dočasně uzavřena jedna dálnice v Kalifornii, protože ji zavalily balvany, které uvolnily otřesy. Podle mnoha svědků byly otřesy citelné až ve vzdáleném Las Vegas, San Francisku i Fresnu.

Hlavní otřes včetně tří set padesáti slabších byl soustředěn do oblasti jezera Tahoe nedaleko venkovské komunity Walker. Podle úřadů nebyly v oblasti východního pohoří Sierra Nevada hlášeny žádné větší škody a ani nikdo neutrpěl zranění.

Americká geologická služba později uvedla, že mezi následnými otřesy bylo nejméně šest, které dosahovaly síly čtyř stupňů. K hlavnímu zemětřesení došlo o půl čtvrté odpoledne místního času, kdy většina obyvatel pracovala.

Na dálnici 395 poblíž Coleville spadaly obrovské balvany, které na několik hodin blokovaly dopravu a vznikla zde mnohakilometrová fronta. Silnice musela být uzavřena z důvodu sesuvů půdy v délce šedesáti kilometrů od komunity Willow Springs až na severní hranici s Nevadou.

Podle Kevina Coopera, který je bývalým mluvčím lyžařských středisek nedaleko jezera Tahoe se jednalo o nejsilnější otřes, jaký v této oblasti zažil. Zemětřesení, které zasáhlo Kalifornii udeřilo v hloubce necelých deseti kilometrů a je pravděpodobné, že se nejedná o poslední otřesy v této oblasti. Další by se mohly vyskytnout v horizontu několika dní, což potvrdil i Jason Ballman z centra pro zemětřesení v jižní Kalifornii.

Plná verze webu Slunečno.cz

Provozovatel a kontakt

e-Privacy & GDPR

Hodnocení spokojenosti

Sdílejte Slunečno


m.Slunecno.cz

© 2010 - 2024
EVALUATE DYNAMICS s.r.o.
a dodavatelé obsahu